Χρήστες Linux; Ποιοι χρήστες Linux

NikosKfoss, Linux5 Comments

http://www.ert-archives.gr/

Στην συγκεκριμένη σελίδα η ΕΡΤ διαθέτει σε”όλους” τους χρήστες του Ιντερνετ, το οπτικοακουστικό της αρχείο.

—————————————-

Το έργο «Ανάδειξη του ιστορικού οπτικοακουστικού αρχείου της ΕΡΤ στην Κοινωνία της Πληροφορίας για τον Πολιτισμό» έχει ως στόχο να διασώσει, διατηρήσει και αναδείξει το πλουσιότερο οπτικοακουστικό αρχείο της χώρας μας, ένα μοναδικό πολιτιστικό θησαυρό […] ( From www.ert-archives.gr )

—————————————-

Όλα καλά μέχρι εδώ, και μπράβο στην ΕΡΤ που κάνει μια τέτοια κίνηση. Διαβάζοντας λίγο καλύτερα στα τεχνικά θέματα ( κάτω από την επιλογή Χρήσιμες Πληροφορίες ) βλέπω αυτό

—————————————-

Ο δικτυακός μας τόπος έχει σχεδιαστεί ώστε να λειτουργεί για τα λειτουργικά συστήματα Microsoft Windows και Αpple Mac OSX.
Δεν υποστηρίζονται λειτουργικά συστήματα Linux/Unix.
[…] ( From www.ert-archives.gr )

Nikko edit @ 11/12/07 : Δεν υπάρχει πλέον το παραπάνω κείμενο (μπορείτε φυσικά να το διαβάσετε από εδώ ) !!! Το κείμενο άλλαξε στο παρακάτω:

Το οπτικοακουστικό περιεχόμενο του δικτυακού μας τόπου είναι κωδικοποιημένο σε Windows Media.
Στην παρούσα φάση βέλτιστη πρόσβαση σε αυτό επιτυγχάνεται με υπολογιστές που χρησιμοποιούν λειτουργικά συστήματα Microsoft Windows ή Apple MacOSX. Παρακάτω αναφέρονται τα απαιράιτητα επιπρόσθετα λογισμικά και οι τυχόν ρυθμίσεις που απαιτούνται. Σχετικά με υπολογιστές που χρησιμοποιούν λειτουργικό σύστημα Linux σχετικές οδηγίες θα υπάρξουν στο άμεσο μέλλον […]

Πράγματι έχω μείνει έκπληκτος. Οι διαμαρτυρίες και τα mail που στάλθηκαν προς στους υπευθύνους του έργου, απ´ ότι φαίνεται πιάσανε τόπο. Άντε να δούμε τι θα δούμε….

—————————————-

Οι απορίες μου είναι πολλές, όπως και των παιδιών από την maillist της Hellug, απ’ όπου και ξετρύπωσα και το θέμα.

– Γιατί υποστηρίζει μόνο Microsoft Windows & Apple Mac OSX; Εμείς στο πηγάδι κατουρήσαμε!!

– Να μας πουν οι υπεύθυνοι του έργου το σκεπτικό που τους ώθησε να χρησιμοποιήσουν μόνο αυτά τα 2 video format;

……

Τι σόι ρατσισμός είναι αυτός; Αφού κάνεις που κάνεις την κίνηση να φτιάξεις κάτι καλό, τουλάχιστον κάνε το σωστά και ολοκληρωμένο.

Γιατί όχι Linux; Γιατί να μην βάλουν ακόμα ένα video format που να είναι 100% συμβατό με Linux (και όχι μόνο ) π.χ. .ogg πού αποτελεί ανοιχτό και ελεύθερο format, δεν περιορίζεται από πολυέξοδες άδειες χρήσης,αναπτύσσεται, συντηρείται και υποστηρίζεται από τη διεθνή κοινότητα ελεύθερου λογισμικού, είναι ελεύθερα προσβάσιμο χωρίς κανένα κόστος από οποιονδήποτε ανεξάρτητα από τον υπολογιστή ή το λειτουργικό σύστημα που διαθέτει, ενώ πρόσφατα προτάθηκε από το World Wide Web Consortium ως πρότυπο για την διάθεση πολυμέσων μέσω σελίδων web στα πλαίσια της γλώσσας HTML5
(http://www.w3.org/2007/08/video/positions/mozilla.html). (Text From Konstantinos Togias @ hellug maillist)

Θα περιμένω να δω ποια θα είναι η κίνηση από την ΕΡΤ.

Text From Athanasios Lefteris @ hellug maillist :

Το BBC, μετά από τις πιέσεις της κοινότητας ελεύθερου λογισμικού,ανακοίνωσε ότι θα υποστηρίξει την Linux πλατφόρμα για τα stream του.Θα καταφέρουμε να κάνουμε το ίδιο και για την ΕΡΤ; Στο χέρι μας είναι.. Η ιστοσελίδα τους έχει μια φόρμα επικοινωνίας. Γράψτε τους ένα email για να διαμαρτυρηθείτε. Γράψτε επίσης στο blog sας.

nk.

5 Comments on “Χρήστες Linux; Ποιοι χρήστες Linux”

 1. Όντος είναι απαράδεκτο να λένε ότι έχουν ως στόχο να διασώσουν, διατηρήσουν και αναδείξει το αρχείο κάνοντάς το προσβάσιμο στο κοινό και να επιλέγουν τη χρήση ενός μόνο κλειστού format για την κωδικοποιήση και διανομή του περιεχομένου, αποκλείωντας ουσιαστικά την πρόσβαση στους χρήστες ελεύθερου λογισμικού.

  Να το αντίστοιχο post και στο δικό μου blog: http://ktogias.wordpress.com/2007/12/10/Το-αρχείο-της-ΕΡΤ-στο-διδίκτυο-σε-ιδιόκ/.

 2. Μην ξεχνάμε και άλλα λειρουργικά, όπως IBM OS2/warp, BeOS, έχω αντίστοιχα partitions στο δίσκο με τα παραπάνω λειτουργικά και φυσικά με το ίδιο πρόβλημα

 3. Α, εγώ σπό τεχνολογία δεν καταλαβαίνω ….γρυ
  Πέρασα μόνο για ευχές…
  ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΧΑΡΑ!!!!!

  Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

 4. “Με περίσκεψη και δέος μπροστά στο άγνωστο και άδηλο του Χρόνου” (βουστροφηδόν από links μου),
  εύχομαι για τη νέα χρονιά:
  ΧΑΡΑ, ΑΓΑΠΗ, ΥΓΕΙΑ, ΕΥΔΑΙΜΟΝΙΑ, ΠΡΟΚΟΠΗ!!!

  Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.